logo F1online.sk

Maršáli na trati: Pretekárov prekvapila nebezpečná situácia

maršáli na trati
© RaceFans/FOM
Ladislav Király
Ladislav Király2. 11. 2020

V priebehu Veľkej ceny Emilia-Romagna sa zrodila veľmi nebezpečná situácia. Šiesti jazdci strácajúci viac ako kolo boli spoza bezpečnostného vozidla prepustení dopredu a mohli sa vrátiť do kola lídra. Avšak stalo sa tak vo chvíli, keď na trati ešte pracovali maršáli odpratávajúci zvyšky po havárii Georga Russella.

Fázu výjazdu bezpečnostného vozidla pôvodne vyvolal problém Maxa Verstappena, nuž a počas nej havaroval Russell. Vedenie pretekov potom vydalo tak trochu nešťastný príkaz a aj keď na mieste mávali dvojité žlté vlajky, hrozilo tu značné riziko.

Okolo miesta postupne v pomerne vysokej rýchlosti prešli Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Nicholas Latifi, Romain Grosjean, Sebastian Vettel a Lance Stroll. Niektorí zvoľnili výraznejšie, iní menej, ale havária Russella ukázala, že na tomto mieste bolo možné havarovať aj pri veľmi pomalej jazde.

„Je trochu nebezpečné, že na trati nechali maršálov,“ povedal Romain Grosjean do vysielačky.

„Mali by si dávať pozor, maršáli sú stále na trati,“ zareagoval Sebastian Vettel. „Je to veľmi, veľmi nebezpečné. Nech povedia maršálom, aby odišli z trate.“

Vettel spomalil pomerne výrazne, pretože prejazd od Piratelly po Acqua Minerale mu trval okolo ôsmich sekúnd, avšak Strollovi len šesť.

Jeden z problémov spočíva aj v tom, že jazdci nemajú presne definované, akou rýchlosťou môžu v takomto prípade ísť. Keď sa počas výjazdu safety caru „unlapujú“, takže sa vracajú do kola lídra a na koniec vláčika, majú ísť „primeranou rýchlosťou“. Takto to stanovuje Článok 39.12 športových pravidiel.