logo F1online.sk

Racing Point vydal oficiálne stanovisko: Nebolo potrebné informovať FIA

Racing Point, ilustračné
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2020

Kolotoč okolo Lanca Strolla a jeho pozitívneho testu sa nám roztáča. Kanadský pretekár dnes ráno skrz sociálne siete priznal pozitívny test na koronavírus. Informácia vyvolala vlnu pobúrenia a Racing Point spolu s FIA budú mať v Portugalsku čo vysvetľovať.

Stroll sa vraj necítil dobre už v Rusku. V Nemecku bol v utorok pred začiatkom víkendu otestovaný tak, ako to vyžaduje protokol FIA. Výsledok bol negatívny, Lance tak vstúpil do padoku a absolvoval všetky povinnosti. V sobotu ráno však začal cítiť nevoľnosť a tím sa rozhodol, že do víkendu napokon pre chorobu nenastúpi a povolal Nica Hülkenberga.

Stroll podľa vlastných slov v nedeľu ráno opustil Nemecko a vrátil sa domov, kde podstúpil ďalší test, tentoraz už bol výsledok pozitívny. Zaujímavé na tom celom je, že nikto z kompetentných nepovažoval za nevyhnutné kanadského mladíka v sobotu opätovne otestovať. Je pritom takmer isté, že na výsledku druhého testu by sa objavilo slovíčko „pozitívny“, čo by mohlo Racing Point vyradiť z víkendu úplne. Kompetentní (od FIA cez vedenie Racing Pointu až po samotného Strolla) tak budú mať čo vysvetľovať. A kolotoč vysvetľovačiek sa práve rozbehol prvým tlačovým stanoviskom stajne zo Silverstone.

„Ako Lance uviedol dnes ráno na sociálnych sieťach, môžeme potvrdiť, že v nedeľu 11. októbra bol pozitívne testovaný na koronavírus. Lance opustil bublinu v Nemecku v sobotu, 10. októbra, keďže nemohol pretekať z dôvodu žalúdočnej nevoľnosti,“ píše sa v oficiálnom stanovisku tímu.

„Lance nám prvýkrát oznámil žalúdočné nevoľnosti počas Veľkej ceny Ruska, následne bol niekoľkokrát otestovaný na koronavírus. Testy boli vykonané v súlade s protokolmi ako Racing Pointu, tak FIA.“

„Rovnako tak bol negatívne testovaný pred príchodom do Nemecka na oficiálnych testoch pred štartom podujatia. Žalúdočné nevoľnosti sa vrátili v sobotu, čo prinútilo Lanca z víkendu odstúpiť a zostať v motorhome. Svoj stav konzultoval s lekárom, ktorý jeho symptómy neoznačil ako príznaky ochorenia COVID-19 a opätovný test nepovažoval za nevyhnutný. Na základe tohto klinického stanoviska nebolo kvôli povahe ochorenia nutné kontaktovať FIA,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Toto však už tak úplne nesedí. Už dnes dopoludnia sa viaceré popredné motoristické portály zamýšľali nad tým, že niektoré Strollove príznaky predsa vykazovali symptómy uvedené protokole FIA, konkrétne v článku 4.2, kde sa uvádza: „Najbežnejšími príznakmi ochorenia COVID-19 sú horúčka, suchý kašeľ a únava.“

„Menej bežnými príznakmi, ktoré však môžu zasiahnuť niektorých pacientov, sú bolesti, upchatý nos, bolesť hlavy, zápal spojiviek, bolesť hrdla, hnačka, strata čuchu alebo chuti, vyrážky alebo zmena zafarbenia pokožky na prstoch na rukách alebo nohách. Tieto príznaky sú väčšinou mierne a nastupujú postupne.“

Z informácií poskytnutých minulý týždeň môžeme konštatovať, že Stroll mal v sobotu dopoludnia jeden bežný (únava) a jeden menej bežný (hnačka) príznak koronavírusu, na ktoré FIA vo svojom protokole pred štartom sezóny všetkých upozornila.

„Lance potom v nedeľu ráno odletel súkromným lietadlom domov do Švajčiarska. V súlade s protokolom tímu Racing Point, podľa ktorého sa každý člen tímu musí podrobiť testu po návrate z podujatia, podstúpil Lance ďalší test, výsledky boli tentoraz pozitívne. Nasledujúcich desať dní od vykonania posledného testu, zostal v súlade s nariadeniami izolovaný. Výsledky nasledujúceho testu, tento pondelok, boli negatívne. S tímom tak pocestuje do Portugalska,“ píše sa ďalej v stanovisku tímu.

„Všetci členovia tímu sa vrátili z Veľkej ceny Nemecka súkromným letom a všetci boli testovaní s negatívnym výsledkom. S rovnakým výsledkom skončilo testovanie pred Veľkou cenou Portugalska.“