logo F1online.sk

Lance Stroll mal koronavírus, v Portugalsku jazdiť bude

Lance Stroll
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2020

Kanadský pretekár Lance Stroll mal pozitívny test na koronavírus. Stalo sa tak v nedeľu 11. októbra, teda v deň konania Veľkej ceny Eifelu. Pár dní pred konaním Veľkej ceny Portugalska sa však kanadský mladík pýši negatívnym testom a do víkendu v Algarve naskočí.

Priznal to sám Stroll, ktorý pre chorobu vynechal Veľkú cenu Eifelu, na ktorej ho nahradil Nico Hülkenberg. Hoci mal kanadský mladík niektoré príznaky koronavírusu, test vraj vyšiel negatívny. Po návrate domov však opakovaný test ukázala pozitívny výsledok.

„Chcem všetkým oznámiť, že som mal nedávno pozitívny test na COVID-19 po Veľkej cene Eifelu,“ vyhlásil Stroll. „Teraz sa už cítim stopercentne fit a už mám za sebou test s negatívnym výsledkom.“

Ešte pripomenieme, že rozhodnutie nahradiť Lanca Strolla Nicom Hülkenbergom padol asi 30 minút pred zahájením tretieho voľného tréningu na Nürburgringu. Tím a jazdec do poslednej chvíle zvažovali nasadenie Strolla, a to napriek chorobe. Kanadský mladík strávil noc pred sobotou na toalete a jeho stav mu napokon neumožnil nastúpiť.

„Aby ste vedeli, čo sa vlastne stalo, prišiel som na Nürburgring a absolvoval testy ako každý pretekársky víkend. Výsledok bol negatívny,“ hovorí Stroll. „V sobotu ráno začali žalúdočné nevoľnosti. Nasledoval som protokoly FIA, izoloval sa od ostatných v motorhome tímu a do padoku už nevkročil. Nebol som schopný naskočiť do auta, tak som v nedeľu ráno odletel domov. V nedeľu večer som absolvoval ďalší test, ktorého výsledky už boli pozitívne.“

„Ďalších desať dní som preto zostal v izolácii. Našťastie boli moje príznaky len mierne. V pondelok ráno som absolvoval ďalšie testy, výsledky už boli negatívne. Cítim sa veľmi dobre a už sa teším až sa v Portugalsku vrátim k tímu,“ povedal Stroll.

Tieto informácie znamenajú pre Formulu 1 veľký problém. Poprední novinári už na sociálnych sieťach napadli počínanie kompetentných. Stroll síce tvrdí, že sa začal cítiť zle až v sobotu ráno, no na druhú stranu jeho tím minulý víkend priznal, že sa necítil dobre už počas víkendu v Rusku. Navyše, napriek chorobe nepodstúpil Lance v sobotu opätovný test, ten by bol vzhľadom na príznaky s vysokou pravdepodobnosťou pozitívny. Prečo? Pozitívny test by totiž znamenal červenú pre celý Racing Point, ktorý by nemohol do Veľkej ceny Eifelu nastúpiť.

„Aké prekvapenie,“ napísal ironicky na Twitteri novinár Ben Hunt. „Lance Stroll povedal, že bol pozitívne testovaný v nedeľu. Napriek tomu, že sa cítil chorý už v Soči a bol vo štvrtok na okruhu. Vynára sa preto otázka. Prečo až v nedeľu? Veď bol chorý. A takisto, prečo prišiel test až po jeho odstúpení z pretekov a až doma? Nemusel teda zostať v Nemecku (ak by mal Stroll pozitívny test v Nemecku, musel by desaťdennú izoláciu podstúpiť tam, pozn. red.). S koľkými ľuďmi prišiel vo štvrtok do kontaktu? Boli tieto osoby promptne otestované?“ pýta sa Hunt.

„A FIA povie, že ich protokoly sú v poriadku.“

Nitku suchú nenechal na kompetentných ani Chris Medland. „Zdá sa, akoby bol pozitívny test nežiadúci. Zabránil by totiž polovici tímu (alebo celému tímu) v účasti na pretekoch. Takže sa testom vyhli až pokým nebolo neskoro. Ak by sa ma niekto chcel spýtať, podľa mňa to bolo extrémne nezodpovedné.“

Nech to bolo akokoľvek, je viac ako zrejmé, že rozhodnutie opätovne neotestovať v sobotu chorú osobu, ktorej posledný test sa datuje na utorok, pôsobí viac ako zvláštne. Od soboty ráno, do nedele mali organizátori asi 24 hodín, aby tak učinili, no nestalo sa.

Súvisiace články